donderdag 21 juli 2016

Soorten Business Intelligence

Het gebied informatiemanagement wordt beheerst door vele soms wat holle containerbegrippen. Belangrijker dan dat een begrip de lading dekt is dat hij sexy is, zo lijkt het soms. Enige decenia geleden waren termen als Decision Support Systems en Datamining veel gebruikt. Deze termen klinken nu al bijna ouderwets. Later kwamen termen als Datawarehouse en Business Intelligence op. De laatste tijd zijn termen als Big data, Data Science , (predictive) Analytics weer hot. Flink verwarrend en niet altijd constructief. Hoe hangen deze termen samen, vervangt de een de ander?

Claudia Imhof en Colin White hebben hier ooit een poging gedaan hier helderheid in te brengen op een manier die mij aanspreekt. (zie hun artikel Full circle: decision intelligence) Eigenlijk dekt de term Decision Support Systems in hun ogen het beste de lading, maar omdat de term business intelligence al zo ingeburgerd is stelden ze de term business decision intelligence als naam voor. De naam is natuurlijk niet het belangrijkste, maar belangrijker is dat er een architectuur ontstaat waarin naast de klassieke BI plaats is voor de belangrijkste uitbreidingen die in mijn ogen op het gebied van process management en content management liggen.

Klassieke BI gaat uit van een datawarehouse waarin alle gestructureerde data wordt opgeslagen, waarna rapportages, dashboards etc. worden gemaakt.

Deze klassieke benadering heeft twee beperkingen:
- Ze is data gericht en heeft geen aandacht voor het proces
- Er wordt alleen gekeken naar gestructureerde data


Schema van Imhof/White

Bij Business process intelligence staan de processen centraal. Nieuwe technieken op het gebied van process minng maken het mogelijk processen te analyseren. Bij business content intelligence is er aandacht voor de (ongestructureerde) content. BPI, BDI en BCI zijn nauw met elkaar verweven. Big Data technologiƫn zijn hier ook mee verweven.

Business Intelligence gaat over ook integratie van gegevens. Naast klassieke BI moet ook analyse op ongestructureerde content of operationele procesgegevens mogelijk zijn.

1 opmerking:

  1. Hoi Johan, goed stukje over business intelligence. Ik denk dat dit voor vele misschien wat meer uitleg kan geven over dit systeem en de processen. Groet Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen