vrijdag 26 augustus 2016

Business (un)intelligence

Business Intelligence helpt de klant informatie en kennis uit data te halen, data uit verschillende bronnen te integreren en vervolgens te presenteren in rapporten, dashboards etc.
Belangrijk is het verschil tussen BI al proces en BI als techniek.

----------------------
Definitie van BI als proces
Business Intelligence is het continue proces waarmee organisaties op gerichte wijze data verzamelen en registreren, analyseren en de daaruit resterende informatie en kennis in besluitvormingsprocessen toepassen om de prestaties van de organisatie te verbeteren.
-----------------------
Definitie van BI als techniek
Business Intelligence is de verzameling van ICT-hulpmidellen dat BI als proces in organisaties ondersteunt en efficiƫnt maakt
-----------------------

De laatste jaren zijn een aantal ontwikkelingen opgekomen. Er hoeveelheid data neemt toe (Big Data) en er komen steeds meer technieken om grote hoeveelheden op te slaan.
BI als technologie verandert dus volop. Maar BI als proces blijft precies het zelfde!

De klant wil nog steeds informatie/kennis uit zijn data halen, alleen is er nu meer data en zijn de oude structuren wellicht niet meer toereikend om deze data op te slaan. Op technisch vlak verandert er het nodige. Klanten gaan data opslaan in Hadoop en virtualisatie/Cloud-oplossingen gebruiken.
Deze technieken zorgen er voor dat de klant kan beschikken over meer data maar zal de klant op zich niet helpen om beter informatie/kennis uit zijn data te halen. Het zal eerder moeilijker worden doordat de hoeveelheid data stijgt.

Om grip op de data te kringen zal de klant moeten kijken naar zijn processen. Waar het uiteindelijk om gaat is dat een klant zijn processen verbetert. Process Mining is hot!

(Definities: met dank aan https://www.biaward.nl/wat-is-business-intelligence-bi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten